Centrul de Informare și
Promovare Turistică

Valea Ierii

Obiective si Trasee

Trasee Lungi


TRASEU 1L

Valea Ierii – Plopi - Mănăstirea Muntele Rece - Cerc – Dobrin - intersecție cu drumul spre Cerc - Cerc în vale – Valea Ierii

Traseu recomandat pentru ATV-uri și autovehicule 4X4, traseu dificil pentru biciclete, recomandat doar pentru cei cu experiență și biciclete adecvate. Lungimea 38 de km. Durata aproximativă fără oprire 2 ore. Traseul poate fi continuat la ”intersecție cu drumul spre Cerc” pe varianta Întreiere – Tarnița – Valea Șoimului – Valea Ierii. Este unul dintre cele mai spectaculoase trasee, mai ales din punct de vedere al peisajului care poate fi admirat, drumul urmând coama dealului. Traseul pornește de la Centrul de Informare Turistică, continuă spre Plopi, o urcare abruptă, cu serpentine, dar pe un drum de pământ pe care se poate circula cu orice mașină. După 4 km se ajunge pe platoul Fersa, care poate fi recunoscut după crucile sculptate în piatră de la marginea drumului. De aici se poate admira Valea Ierii. În dreapta încep să apară casele din Plopi, răsfirate în josul coastei. După încă 2 km se ajunge la Mănăstirea Muntele Rece. Chiar în fața Mănăstirii se face o întersecție. Se ține drumul spre stânga, un drum adecvat doar pentru ATV-uri șu autovehicule 4X4. Nu vă aventurați cu altfel de autovehicule. Dificil pentru bicicliști. 


Poze:


TRASEU 2L

Traseu Plopi – Cerc – Dobrin

Traseu recomandat pentru ATV-uri și autovehicule 4X4, traseu dificil pentru biciclete, recomandat doar pentru cei cu experiență și biciclete adecvate. Este o bucată OFF-Road din traseul mai lung. Lungime 13 km. Durată 50 de minute (vezi detalii de la traseul Valea ierii – Plopi - Mănăstirea Muntele Rece - Cerc în deal – Dobrin - intersecție cu drumul spre Cerc - Cerc în vale – Valea Ierii.


Poze:


TRASEU 3L

Traseu Valea Ierii – Șoimu – acumularea Bondureasa – Șesu Cald – Muntele Băișorii

Traseu recomandat pentru ATV-uri și autovehicule 4X4. Lungime 45 de km. Durată aproximativă fără oprire 4 ore. ATENȚIE!!! Înainte de a pleca informează-te dacă poți parcurge întregul traseu. La 2 km după Acumularea Bondureasa încep exploatațiile forestiere autorizate. Când se lucrează există pericolul căderii de lemne pe sosea. Informează-te și dacă se lucrează nu încerca să treci. Traseul merge de-a lungul satului Valea Ierii. După părăsirea lui, continuă, având la stânga valea largă și la dreapta pădurea până la Soimu. Până aici ai făcut 9 km, mai urmează 8 km până la Acumularea Bondureasa. Pe tot acest acest traseu poți vedea construcțiile improvizate ale culegătorilor de ciuperci și de fructe de pădure, care vin aici vara în număr foarte mare. Cu 200 metri înainte de Acumularea Bondureasa, pe dreapta , poți vedea deschizătura unei peșteri. Puțin mai în față, pe stânga, o cascadă ce prăvale apa în vale. Acumularea Bondureasa este pe dreapta. Poți opri la începutul ei. Foarte probabil vei vedea și mașinile pescarilor care își încearcă norocul în apele ei. Este un minibaraj, la care se poate coborî pe treptele abrupte de lemn. Sau, poți alege să mergi spre capătul ei de unde pe un drum coboară chiar la ”coada lacului” . după vreun kilometru se poate vedea , pe dreapta, vâltoarea apei in josul unei foste cabane temporar locuită, a pădurarilor și a celor care lucrau la pădure. De aici mai ai de mers pe drumul forestier încă 18 km, apoi o vei coti la stânga, drumul te va duce, preț de vreo 8 km, până la pârtia de schi de la Buscat, din Muntele Băișorii. E momentul pentru a vizita și această zonă mirifică.


Poze:


TRASEU 4L

Traseu Valea Ierii – Șoimu – Tarnița – Întreiere – Dobrin

Traseu recomandat mai mult pentru autovehicule 4X4, din cauza porțiunii Tarnița – Întreiere. Bucata Valea Ierii – Șoimu – Tarnița este pentru toate tipurile de mașini, biciclete sau pe jos. Tarnița – Întreiere, recomandat pe jos. Este extrem de dificil și pentru ATV-uri. Lungime 26 de km. Durata aproximativă fără oprire cu ATV-ul 1,5 ore. Plecarea se face din Valea Ierii, traversând întregul sat, așa cum este prezentat în descrierea traseului anterior, până la Șoimu. Imediat după construcția Crucii Roșii, se virează la dreapta. La stânga rămâne drumul pe care ai venit și fosta cabană silvică. Drumul are o pantă extrem de mare. După un kilometru ajungi pe un platou unde se văd casele din cătunul Tarnița. De aici, e preferabil să îți continui traseul pe jos. Drumul o ia pieptiș, un autovehicul 4X4 mai lat nu prea încape. Și pentru ATV-uri este extrem de dificil. Cei în jur de 2 kilometri parcursi pe jos vor merita, pentru că platoul de la Întreiere oferă o priveliște de vis.


Poze:


TRASEU 5 L

Traseu Valea Ierii – Șoimu – Tină – Bistra

Traseu recomandat autovehiculelor 4X4, ATV-urilor. Traseu dificil pentru biciclete. Lungime 55 de km. Durată aproximativ 3,5 ore. Traseul parcurge aceleași rute anterioare până la Șoimu. De acolo se merge tot înainte, pe lângă construcția Crucii Roșii și a fostei cabane silvice. Drumul înaintează prin pădure și după puțin timp devine mai greoi. Ai intrat în Situl Natura 2000 Valea Ierii! De o parte și de alta ești înconjurat de păduri de brazi. Vei traversa Muntele Mare, o altă bucată de Sit Natura 2000 și apoi vei ajunge în județul Alba și în localitatea Bistra.


Poze:


TRASEU 6 L

Traseu Valea Ierii – Cerc – Dobrin

Traseu autovehicule 4x4, ATV-uri, biciclete. Lungime 28 km. Durată aproximativă fară oprire 1,5 h. Traseul urmează satul Valea Ierii până la intersecția cu satul Cerc. Se traversează satul Cerc și apoi se ține drumul spre Dobrin. Ajunși pe platoul Dobrin, lași în stânga satul și biserica , ieși de pe acest drum pietruit și o cotești la dreapta pe drumul de pământ. Mergi pe culme, pe dreapta o pădurice de rășinoase, pe stânga case răsfirate. Mergi vreo 2,5 km, după care drumul se desparte, unul o ia în dreapta spre Plopi, celălalt ușor stânga și incepe să coboare. Te va duce până în comuna Măguri Răcătău.


Poze:


TRASEU 7L

Valea Ierii - Cluj Napoca

Valea Ierii este legată de municipiul Cluj - Napoca prin drumul judeţean Valea Ierii - Băişoara - Săvădisla- Luna de Sus şi de drumul naţional E60 Floreşti - Cluj Napoca. Acest traseu are o lungime de 54 km şi o durată de aproximativ 50 minute parcurs cu mașina. Printre atracţiile municipiului Cluj Napoca se numără : Grădina Botanică "'Alexandru Borza'', Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Național " Romulus Vuia'', Biserica Romano Catolică ''Sfântul Mihail'', Catedrala Mitropolitană Ortodoxă ''Adormirea Maicii Domnului'', Parcul Central ''Simion Bărnuțiu'', Parcul Cetățuia, etc.


TRASEU 8L

Valea Ierii - Turda

De municipiul Turda , Valea Ierii este legată prin drumul județean Valea Ierii - Baișoara - Iara- Buru - Cornești - Mihai Viteazu - Turda. Acest traseu are o lungime de 50 km si o durată de aproximativ 50 minute parcurs cu mașina. Municipiul Turda dispune de numeroase atracții si obiective turistice. Principalul obiectiv turistic al municipiului este Salina Turda, un adevărat muzeu al mineritului în sare , o bază de agrement modernă și o bază de tratament.


Trasee Scurte


TRASEU 1S

Traseu Valea ierii – Plopi - Mănăstirea Muntele Rece

Traseul se poate parcurge cu orice tip de autovehicul, cu bicicletă sau pe jos. Lungimea este de aproximativ 8 km, iar durata de parcurs cu mașina este de aproximativ 15 minute. Vezi detaliile la primul traseu lung.


Poze:


TRASEU 2S

Traseu Valea Ierii – Valea Negrii – Soci – Vf. Ghergheleu – Huda Mică

Traseul pleacă din Valea Ierii spre Cluj. La aproape 1 km se iese de pe drumul asfaltat și se trece pe lângă Pensiunea Lara iar de aici traseul se poate parcurge doar pe jos; urcă pe Valea Negrii , până după casele de la cătunul Soci. Treci pârâul, apoi o ții pe cărarea veche de vânătoare, care te va duce până la Vf, Ghergheleu. Acolo, vei vedea ruinele unor observatoare de vânătoare. Cărarea continuă până la Huda Mică. De la Valea Negrii traseul trece prin situl Natura 2000 Valea Ierii. Lungimea este de 7 km, iar durata de parcurgere este de aproximativ 5,5 ore.


Poze:


TRASEU 3S

Traseu Valea Ierii – Colțul cu Coarne – Colțul lui Dac – Plopi

Traseu recomandat doar pe jos. Are o lungime de 3 km. Durată aproximativă fără oprire 5 h. Traseul pleacă din Valea Ierii , de lângă Monumentul Eroilor și urcă pe marginea pârâului Prunilor. Pregătiți-vă de o urcare abruptă. Traseul trece printr-o pădure de pin, fag și stejar, până ce în față se deschide o poiană. Din poiană ca să ajungi pe celălalt versant trebuie să cobori în pârâul Iepei și apoi să urci pe partea cealaltă până la Colțul cu Coarne, aflat într-o poiană care îți deschide o panoramă spre satul Valea Ierii. Traseul până aici durează aproximativ 2h. Continui urcarea spre Colțul lui Dac, pe lângă celelalte formațiuni de piatră. De aici, priveliștea este de o frumusețe deosebită și merită efortul. Se vede tot satul Valea Ierii și chiar pînă departe spre Muntele Mare. De aici, ții dreapta pe cărare, spre coama dealului, spre satul Plopi, unde ajungi intr-o oră și jumătate.


Poze:


TRASEU 4S

Traseu Cerc – Întreiere – Tarniță

Traseu mixt. Cerc – Întreiere este recomandat pentru autovehicule 4X4, ATV-uri, biciclete (7 km); Întreiere – Tarnița (2,5 km) – doar ATV-uri, biciclete sau pe jos, eventual autovehicule 4X4, înguste. Lungime totală 9,5 km, iar durata aproximativă cu ATV-ul , fără oprire este de 45 de minute. Pentru cei care au ales ca punct de plecare satul Cerc, vor parcurge 3 km pe drumul spre satul Dobrin, apoi vor părăsi drumul pietruit și vor coti stânga. Apoi, în mai puțin de 100 de metri, vor coti dreapta, nu vor merge mai mult de încă 100 de metri și vor vira stânga peste un podeț de lemn. Drumul urcă spre cătunul Întreiere. Vezi detalii de la primul traseu lung.


Poze:


TRASEU 5S

Traseu Plopi – Runcu Irișorii

Traseu recomandat pentru plimbare pe jos, cu bicicleta, ATV-uri sau autovehicule 4X4. Lungimea traseului este de 6 km , iar durata aproximativă fără oprire cu mașina este de 45 de minute. Pe platoul Fersa, din satul Plopi, se merge 2 km până la Mănăstirea Muntele Rece. Apoi, se virează la stânga pe drumul de pământ. Se merge tot pe culme, la dreapta, pe deal în jos, așezându-se satul Muntele Rece. După 4 km , înainte de casele din deal ale țăranilor din Cerc, se deschide un mic platou – Runcu Irișorii . Pe dreapta se vede până hăt, spre satul Măguri, iar pe stânga se poate vedea toată Valea Ierii și satul Cerc răsfirat pe deal.


Poze:


TRASEU 6S

Traseu Valea Ierii – Soimu – Tarnita - Intreiere

Bucata Valea Ierii – Șoimu – Tarnița este pentru toate tipurile de mașini, biciclete sau pe jos. Tarnița – Întreiere recomandat pe jos. Extrem de dificil și pentru ATV – uri. Traseu mixt cu o lungime de 13 km și o durată de 1,5 ore.


Poze:


TRASEU 7S

Traseu Valea Ierii – Plopi – Ruinele Cetății Lita.

Traseu biciclete. Lungime 12 km, durată aproximativă 3 ore. Traseul pleacă din Valea Ierii spre satul Plopi. La primele cabane, de pe platou se face dreapta, pe traseul marcat. Este ideal pentru o excursie cu bicicleta. Traseul trece peste coama dealului, coboară și urcă, traversând pâlcuri de mesteceni, până ajunge la Ruinele Cetății Lita.


Poze:


Obiective


. Acumularea Bondureasa
• Defileul Şoimului 
• Colţul lui Dac 
• Colţul cu Coarne 
Mănăstirea “Înălţarea Domnului” Muntele Rece 

Valea Ierii este locul de unde poţi alege trasee ce duc şi în celalate comune învecinate: Săvădisla, Măguri Răcătău, Băişoara, Bistra şi Poşaga, cu obiectivele lor turistice:
• Castelul Mikes (sec. XIX), cunoscut şi ca Cetatea Lita (comuna Săvădisla)
• Rezervaţia naturală “Molhasurile Căpăţânii” (comuna Măguri Răcătău)
• Zona peisagistică protejată “ Cheile Dumitresei (comuna Măguri Răcătău)
• Staţiunea turistică Băişoara (comuna Băişoara)
• Rezervaţia naturală geo-botanică "Scăriţa Belioara (comuna Poşaga)"
• Cheile Poşăgii (comuna Poşaga)
• Pietrele Cântătoare de la Dube (comuna Bistra)
• Moara (1583) si Izvorul lui Petrişor (comuna Bistra)

OBIECTIVE TURISTICE VALEA IERII

Acumularea Bondureasa

 O particică de natură ce ni se deschide privirii ca un adevarat colţ de rai. Pereţii stâncoşi, drepţi pe alocuri, se ridica semeţi spre cer ca tulnicele moţilor. Crestele lor par a se uni cu văzduhul. Ici-colo, printre grohotişul ce se revarsă ca nişte pâraie de piatră, cresc, deloc stingher, molizi şi mesteceni. Este situata între micul lac de acumulare Bondureasa şi zona de întâlnire a Văii Ierii cu pâraiele Măruţu şi Galbena. Zona este destul de izolată, accesul facându-se, în prinicpal, cu autoturisme de teren, însa este şi un loc ideal pentru drumeţii şi cicloturism.

Defileul Şoimului

  Este inima ariei protejate Valea Şoimului pentru valoarea sa peisagistică şi cinegetică. Din Valea Ierii, începi să urci contra cursului apei. Pădurile, de-o parte şi de alta, bucuroase parcă pentru că ai ales acest drum, par sa te îmbrăţişeze. E timp şi să te opreşti puţin sa îţi clăteşti mâinile în apa rece, sa îi asculţi muzica şi să respiri aerul curat de munte. Să nu te miri dacă o să auzi triluri de păsări pe care nu le-ai mai auzit niciodată. Poate e mierla de piatră. Nu mai zabovi şi continuă-ţi urcuşul pentru a te desfăta din plin cu ce a pregătit Mama Natură pentru tine.

Colţul lui Dac şi Colţul cu Coarne

 Maşina nu mai e din nici un folos. Din Valea Ierii o iei cătinel pe potecile ce urcă, urcă dealul ce străjuieşte această aşezare. E ceva de mers. Nu e nici uşor, panta e destul de abruptă. Dar e o plimbare în natura, ce te duce spre aceste două fromaţiuni de piatră. Unii mai îndrăzneţi spun că de acolo vegheau zona dacii. Despre celalălt, oamenii locului, susţin ca numele îi vine de la imaginea pe care o arată – o piatră mare din care se desprind două coarne. Legendele sunt legende, dar priveliştea frumoasă este reală.

Mănăstirea “Înălţarea Domnului” Muntele

Construită recent, pe un mic platou, aflat la altitudinea de 940 m, între două dealuri, având la doua extremităţi ale platoului văi largi, care confera locului o frumuseţe aparte. Un popas binevenit pentru reculegere şi tihna suflteasca.

Cătunele de vară ale ţăranilor 

Pe multe din traseele turistice, din loc în loc, te întâlneşti cu căsuţe şi diverse acareturi. Aici, cei din Valea Ierii, vin vara să îşi pască animalele, să facă fânul pentru iernat. De multe ori rămân cu săptămânile în aceste aşezari. Pe vremuri, străbunii lor urcau la sfârşit de primavara şi se întorceau la început de toamnă. Priveliştea este parcă ruptă din poveşti. Aici timpul pare a se fi oprit.

COMUNA POŞAGA

Se întinde pe o suprafaţă de 134 kmp şi se învecineaza la nord - est cu comuna Ocoliş, la nord cu comuna Valea Ierii, la sud-est cu comuna Bistra, la sud cu comuna Sălciua şi la est cu comunele Rîmetea şi Livezile. 
Aşezată într-o zonă de munte, suprinde prin frumuseţea deosebită. Munţii calcaroşi au format fenomene carstice impresionante.


OBIECTIVE TURISTICE

  • REZERVAŢIA SCĂRIŢA BELIOARA
    Rezervaţia geo-botanică Scariţa-Belioara este o atracţie pentru turisti dar şi pentru botanişti. Plante rare, care au rezistat din era glaciară le poţi găsi aici - genţiana, argintică, sapunariţa galbenă. Platoul rezervaţiei îţi oferă o privelişte unică, ce îţi taie respiraţia. Cheile Poşăgii ți se astern la picioare, daca întorci uşor capul poţi vedea în zare pâna hăt spre Roşia Montană sau staţiunea Băişoara, din judeţul Cluj.
  • CHEILE POŞĂGII
    Sunt formate între doua masive muntoase Feredeu şi Vulturese îţi oferă un peisaj feeric. Cheile se întind pe o lungime de câţiva kilometri. Pereţii care le străjuiesc par la vârf a se întâlni cu cerul.
  • SCHITUL IZVORUL POŞAGA -
    Lânga acest schit se află şi un izbuc şi un izvor termal la care vin de-a lungul anului numeroşi turişti.

 COMUNA SĂVĂDISLA

 OBIECTIVE TURISTICE:

  • Castelul Mikes (sec. XIX),
  •  Biserica romano-catolică Vlaha (sec. XIX),
  •  Biserica Finişel (sec. XVIII),
  •  Biserica Stolna (sec. XVIII),
  •  Muzeul “Casa Ţărănească”

COMUNA BĂIŞOARA

Comuna Băişoara este o renumită staţiune turistică nu doar la nivelul judeţului Cluj sau a Transilvaniei cât şi la nivel naţional, mai ales prin turismul de iarnă. Pârtii de schi, 10 pensiuni turistice, 2 hoteluri, 850 de case de vacanţă, aproximativ 400 de locuri de cazare.

COMUNA MĂGURI RĂCĂTĂU

  • Zona peisagistică protejată “ Cheile Dumitresei”
  • Defileele Răcătăului şi Someşului Rece,
  • Obârşia Someşului Rece şi a Văii Răcătăului,
  • Turbăria de la Căpăţâna şi Dameș

COMUNA BISTRA

OBIECTIVE TURISTICE:

• Molhașurile din Căpăţâna – rezervaţie botanică
• Muntele Mare
• Pietrele Cântătoare de la Dube
• Izvorul lui Ganea din Vîrși
• Fântâna Spiruli din Munceloasa
• Cantonul silvic Valea Devii
• Fagii lui Ursuț din Baiesti
• Moara (1583) și Izvorul lui Petrișor