Centrul de Informare și
Promovare Turistică

Valea Ierii


In timpul celui de-al doilea razboi mondial multi dintre locuitorii satului au fost inrolati in armata, 11% din populatia existenta la momentul respectiv. In timpul razboiului, cei mai multi participau la operatiunile militare de pe frontul de rasarit pentru eliberarea Bucovinei si Basarabiei, apoi pe teritoriul URSS, bataliile de la Odessa, in zona Crimeea-Sevastopol, Stalingrad-Caucaz si Cuban.

Din comuna Valea Ierii si-au pierdut viata 22 de persoane pe campul de lupta sau in prizonierat.

Dupa 23 august 1944 pana la 25 octombrie pentru eliberarea tarilor invecinate si infrangerea nazismului 6 persoane din Valea Ierii si-au pierdut viata.

O semnificatie aparte au luptele din septembrie 1944 pe meleagurile comunei.

Pentru a opri ofensiva Armatei a 4-a romane, Armata a 2-a ungara ataca pe directia Gilau-Turda-Aiud invaluind detasamentul romanesc dispus pe Dealul Feleacului. Batalioanele 8 si 10 VM din cadrul deviziei 2 Munte elibereaza Hasdate si Finisel si intra in contact cu trupele inamice in lupta de pe Dealul Plopilor. 44 de ostasi romani si-au pierdut viata din Batalionul 10 si 8 VM. Trei cimitire ale eroilor sunt pe teritoriul comunei: in satul de resedinta , pe Dealul Prislop si pe Dealul Bordii.

Din 1945 Valea-Ierii intra, ca si toata Romania, sub influenta si sfera Rusie si a regimului communist care va lua sfarsit in Decembrie 1989.