Centrul de Informare și
Promovare Turistică

Valea Ierii


Valea Ierii – Plopi - Mănăstirea Muntele Rece - Cerc – Dobrin - intersecție cu drumul spre Cerc - Cerc în vale – Valea Ierii

Traseu recomandat pentru ATV-uri și autovehicule 4X4, traseu dificil pentru biciclete, recomandat doar pentru cei cu experiență și biciclete adecvate. Lungimea 38 de km. Durata aproximativă fără oprire 2 ore. Traseul poate fi continuat la ”intersecție cu drumul spre Cerc” pe varianta Întreiere – Tarnița – Valea Șoimului – Valea Ierii. Este unul dintre cele mai spectaculoase trasee, mai ales din punct de vedere al peisajului care poate fi admirat, drumul urmând coama dealului. Traseul pornește de la Centrul de Informare Turistică, continuă spre Plopi, o urcare abruptă, cu serpentine, dar pe un drum de pământ pe care se poate circula cu orice mașină. După 4 km se ajunge pe platoul Fersa, care poate fi recunoscut după crucile sculptate în piatră de la marginea drumului. De aici se poate admira Valea Ierii. În dreapta încep să apară casele din Plopi, răsfirate în josul coastei. După încă 2 km se ajunge la Mănăstirea Muntele Rece. Chiar în fața Mănăstirii se face o întersecție. Se ține drumul spre stânga, un drum adecvat doar pentru ATV-uri șu autovehicule 4X4. Nu vă aventurați cu altfel de autovehicule. Dificil pentru bicicliști. 

image
image
image
image

Traseu Plopi – Cerc – Dobrin

Traseu recomandat pentru ATV-uri și autovehicule 4X4, traseu dificil pentru biciclete, recomandat doar pentru cei cu experiență și biciclete adecvate. Este o bucată OFF-Road din traseul mai lung. Lungime 13 km. Durată 50 de minute (vezi detalii de la traseul Valea ierii – Plopi - Mănăstirea Muntele Rece - Cerc în deal – Dobrin - intersecție cu drumul spre Cerc - Cerc în vale – Valea Ierii.

image
image

Traseu Valea Ierii – Șoimu – acumularea Bondureasa – Șesu Cald – Muntele Băișorii

Traseu recomandat pentru ATV-uri și autovehicule 4X4. Lungime 45 de km. Durată aproximativă fără oprire 4 ore. ATENȚIE!!! Înainte de a pleca informează-te dacă poți parcurge întregul traseu. La 2 km după Acumularea Bondureasa încep exploatațiile forestiere autorizate. Când se lucrează există pericolul căderii de lemne pe sosea. Informează-te și dacă se lucrează nu încerca să treci. Traseul merge de-a lungul satului Valea Ierii. După părăsirea lui, continuă, având la stânga valea largă și la dreapta pădurea până la Soimu. Până aici ai făcut 9 km, mai urmează 8 km până la Acumularea Bondureasa. Pe tot acest acest traseu poți vedea construcțiile improvizate ale culegătorilor de ciuperci și de fructe de pădure, care vin aici vara în număr foarte mare. Cu 200 metri înainte de Acumularea Bondureasa, pe dreapta , poți vedea deschizătura unei peșteri. Puțin mai în față, pe stânga, o cascadă ce prăvale apa în vale. Acumularea Bondureasa este pe dreapta. Poți opri la începutul ei. Foarte probabil vei vedea și mașinile pescarilor care își încearcă norocul în apele ei. Este un minibaraj, la care se poate coborî pe treptele abrupte de lemn. Sau, poți alege să mergi spre capătul ei de unde pe un drum coboară chiar la ”coada lacului” . după vreun kilometru se poate vedea , pe dreapta, vâltoarea apei in josul unei foste cabane temporar locuită, a pădurarilor și a celor care lucrau la pădure. De aici mai ai de mers pe drumul forestier încă 18 km, apoi o vei coti la stânga, drumul te va duce, preț de vreo 8 km, până la pârtia de schi de la Buscat, din Muntele Băișorii. E momentul pentru a vizita și această zonă mirifică.

image
image
image

Traseu Valea Ierii – Șoimu – Tarnița – Întreiere – Dobrin

Traseu recomandat mai mult pentru autovehicule 4X4, din cauza porțiunii Tarnița – Întreiere. Bucata Valea Ierii – Șoimu – Tarnița este pentru toate tipurile de mașini, biciclete sau pe jos. Tarnița – Întreiere, recomandat pe jos. Este extrem de dificil și pentru ATV-uri. Lungime 26 de km. Durata aproximativă fără oprire cu ATV-ul 1,5 ore. Plecarea se face din Valea Ierii, traversând întregul sat, așa cum este prezentat în descrierea traseului anterior, până la Șoimu. Imediat după construcția Crucii Roșii, se virează la dreapta. La stânga rămâne drumul pe care ai venit și fosta cabană silvică. Drumul are o pantă extrem de mare. După un kilometru ajungi pe un platou unde se văd casele din cătunul Tarnița. De aici, e preferabil să îți continui traseul pe jos. Drumul o ia pieptiș, un autovehicul 4X4 mai lat nu prea încape. Și pentru ATV-uri este extrem de dificil. Cei în jur de 2 kilometri parcursi pe jos vor merita, pentru că platoul de la Întreiere oferă o priveliște de vis.

image
image
image

Traseu Valea Ierii – Șoimu – Tină – Bistra

Traseu recomandat autovehiculelor 4X4, ATV-urilor. Traseu dificil pentru biciclete. Lungime 55 de km. Durată aproximativ 3,5 ore. Traseul parcurge aceleași rute anterioare până la Șoimu. De acolo se merge tot înainte, pe lângă construcția Crucii Roșii și a fostei cabane silvice. Drumul înaintează prin pădure și după puțin timp devine mai greoi. Ai intrat în Situl Natura 2000 Valea Ierii! De o parte și de alta ești înconjurat de păduri de brazi. Vei traversa Muntele Mare, o altă bucată de Sit Natura 2000 și apoi vei ajunge în județul Alba și în localitatea Bistra.

image
image
image

Traseu Valea Ierii – Cerc – Dobrin

Traseu autovehicule 4x4, ATV-uri, biciclete. Lungime 28 km. Durată aproximativă fară oprire 1,5 h. Traseul urmează satul Valea Ierii până la intersecția cu satul Cerc. Se traversează satul Cerc și apoi se ține drumul spre Dobrin. Ajunși pe platoul Dobrin, lași în stânga satul și biserica , ieși de pe acest drum pietruit și o cotești la dreapta pe drumul de pământ. Mergi pe culme, pe dreapta o pădurice de rășinoase, pe stânga case răsfirate. Mergi vreo 2,5 km, după care drumul se desparte, unul o ia în dreapta spre Plopi, celălalt ușor stânga și incepe să coboare. Te va duce până în comuna Măguri Răcătău.

image
image
image

Valea Ierii - Cluj Napoca

Valea Ierii este legată de municipiul Cluj - Napoca prin drumul judeţean Valea Ierii - Băişoara - Săvădisla- Luna de Sus şi de drumul naţional E60 Floreşti - Cluj Napoca. Acest traseu are o lungime de 54 km şi o durată de aproximativ 50 minute parcurs cu mașina. Printre atracţiile municipiului Cluj Napoca se numără : Grădina Botanică "'Alexandru Borza''Muzeul de Artă ClujMuzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Național " Romulus Vuia'', Biserica Romano Catolică ''Sfântul Mihail'', Catedrala Mitropolitană Ortodoxă ''Adormirea Maicii Domnului'', Parcul Central ''Simion Bărnuțiu'', Parcul Cetățuia, etc.

Valea Ierii - Turda

De municipiul Turda , Valea Ierii este legată prin drumul județean Valea Ierii - Baișoara - Iara- Buru - Cornești - Mihai Viteazu - Turda. Acest traseu are o lungime de 50 km si o durată de aproximativ 50 minute parcurs cu mașina. Municipiul Turda dispune de numeroase atracții si obiective turistice. Principalul obiectiv turistic al municipiului este Salina Turda, un adevărat muzeu al mineritului în sare , o bază de agrement modernă și o bază de tratament.