Centrul de Informare și
Promovare Turistică

Valea Ierii


Pe tot teritoriul Romaniei in 1914 a fost introdus un regim militarizat, productia era subodonata in intregime purtarii razboiului. Rechizitiile de cereale, animale, furaje, lana au devenit apasatore din 1916 cand parlamentul ungar a adoptat legi care opreau vinderea produselor. Din 1917 lipsurile pentru aprovisionarea armatei si populatie au devenit mai mari. Rechizitiile au fost principala cauza a foametei in randul populatiei, cresterea preturilor si inflorirea speculatiei. Nemultumirile au inceput sa se manifeste sporadic spre sfarsitul anului 1916 si in urmatorul an. La inceputul anului 1918 dezertorii din armata formau bande in munti, cu activitate in zona noastra, numite ‘’companii verzi’’. Aceste detasamente erau inarmate si actionau impotriva asupririi.

In revolutia din 1918 taranii au atacat si distrus tot ce insemna regim austro-ungar. Casa contelui Iuliu Andrassy si fabrica de lemn au fost distruse si din pacate a lasat multi locuitori fara o sursa de venit pana in 1929 cand a fost repusa in functiune.

La 1 Decembrie 1918 unirea votata de reprezentanti romanilor din Transilvania  marcheaza incheierea procesului de formalizarea a statului roman. Din declaratile localnicilor, se pare, ca Valea Ierii a avut reprezentanti la aceasta adunare, preotul Iuliu Sasu si invatatorul Copil Vasile.