Trasee Scurte
TRASEU 1S
Traseu Valea ierii – Plopi - Mănăstirea Muntele Rece
Traseul se poate parcurge cu orice tip de autovehicul, cu bicicletă sau pe jos. Lungimea este de aproximativ 8 km, iar durata de parcurs cu mașina este de aproximativ 15 minute. Vezi detaliile la primul traseu lung.
TRASEU 2S
Traseu Valea Ierii – Valea Negrii – Soci – Vf. Ghergheleu – Huda Mică
Traseul pleacă din Valea Ierii spre Cluj. La aproape 1 km se iese de pe drumul asfaltat și se trece pe lângă Pensiunea Lara iar de aici traseul se poate parcurge doar pe jos; urcă pe Valea Negrii , până după casele de la cătunul Soci. Treci pârâul, apoi o ții pe cărarea veche de vânătoare, care te va duce până la Vf, Ghergheleu. Acolo, vei vedea ruinele unor observatoare de vânătoare. Cărarea continuă până la Huda Mică. De la Valea Negrii traseul trece prin situl Natura 2000 Valea Ierii. Lungimea este de 7 km, iar durata de parcurgere este de aproximativ 5,5 ore.
TRASEU 3S
Traseu Valea Ierii – Colțul cu Coarne – Colțul lui Dac – Plopi
Traseu recomandat doar pe jos. Are o lungime de 3 km. Durată aproximativă fără oprire 5 h. Traseul pleacă din Valea Ierii , de lângă Monumentul Eroilor și urcă pe marginea pârâului Prunilor. Pregătiți-vă de o urcare abruptă. Traseul trece printr-o pădure de pin, fag și stejar, până ce în față se deschide o poiană. Din poiană ca să ajungi pe celălalt versant trebuie să cobori în pârâul Iepei și apoi să urci pe partea cealaltă până la Colțul cu Coarne, aflat într-o poiană care îți deschide o panoramă spre satul Valea Ierii. Traseul până aici durează aproximativ 2h. Continui urcarea spre Colțul lui Dac, pe lângă celelalte formațiuni de piatră. De aici, priveliștea este de o frumusețe deosebită și merită efortul. Se vede tot satul Valea Ierii și chiar pînă departe spre Muntele Mare. De aici, ții dreapta pe cărare, spre coama dealului, spre satul Plopi, unde ajungi intr-o oră și jumătate.
TRASEU 4S
Traseu Cerc – Întreiere – Tarniță
Traseu mixt. Cerc – Întreiere este recomandat pentru autovehicule 4X4, ATV-uri, biciclete (7 km); Întreiere – Tarnița (2,5 km) – doar ATV-uri, biciclete sau pe jos, eventual autovehicule 4X4, înguste. Lungime totală 9,5 km, iar durata aproximativă cu ATV-ul , fără oprire este de 45 de minute. Pentru cei care au ales ca punct de plecare satul Cerc, vor parcurge 3 km pe drumul spre satul Dobrin, apoi vor părăsi drumul pietruit și vor coti stânga. Apoi, în mai puțin de 100 de metri, vor coti dreapta, nu vor merge mai mult de încă 100 de metri și vor vira stânga peste un podeț de lemn. Drumul urcă spre cătunul Întreiere. Vezi detalii de la primul traseu lung.
TRASEU 5S
Traseu Plopi – Runcu Irișorii
Traseu recomandat pentru plimbare pe jos, cu bicicleta, ATV-uri sau autovehicule 4X4. Lungimea traseului este de 6 km , iar durata aproximativă fără oprire cu mașina este de 45 de minute. Pe platoul Fersa, din satul Plopi, se merge 2 km până la Mănăstirea Muntele Rece. Apoi, se virează la stânga pe drumul de pământ. Se merge tot pe culme, la dreapta, pe deal în jos, așezându-se satul Muntele Rece. După 4 km , înainte de casele din deal ale țăranilor din Cerc, se deschide un mic platou – Runcu Irișorii . Pe dreapta se vede până hăt, spre satul Măguri, iar pe stânga se poate vedea toată Valea Ierii și satul Cerc răsfirat pe deal.
TRASEU 6S
Traseu Valea Ierii – Soimu – Tarnita - Intreiere
Bucata Valea Ierii – Șoimu – Tarnița este pentru toate tipurile de mașini, biciclete sau pe jos. Tarnița – Întreiere recomandat pe jos. Extrem de dificil și pentru ATV – uri. Traseu mixt cu o lungime de 13 km și o durată de 1,5 ore.
TRASEU 7S
Traseu Valea Ierii – Plopi – Ruinele Cetății Lita.
Traseu biciclete. Lungime 12 km, durată aproximativă 3 ore. Traseul pleacă din Valea Ierii spre satul Plopi. La primele cabane, de pe platou se face dreapta, pe traseul marcat. Este ideal pentru o excursie cu bicicleta. Traseul trece peste coama dealului, coboară și urcă, traversând pâlcuri de mesteceni, până ajunge la Ruinele Cetății Lita.